Samstag, 26. September 2009

Referat af "R tjat å sms 1 trusl mod skriftsprågd?"

Artiklen "R tjat å sms 1 trusl mod skriftsprågd?" er skreven af Marianne Rathje og Ole Ravnholt. De to beskriver særlige træk i de nye skriftmedier (chatsprog og sms-sprog) som ”rebusskrift”, regibemærkninger, forkortelser, smileyer, store begyndelsesbogstaver og fejlgæt.

Både chat (skriftlig samtale mellem en gruppe af deltagere i et visuellt rum (computer) på samme tid) og sms (sende skriftlige beskeder via mobiltelefon mellem to personer, afsender og modtager kommunikerer ikke tvingende på samme tidspunkt) bliver brugt til uformel kommunikation og der bliver ikke stilt stor krav til korrekthed.

I artiklen bliver der gjort opmærksom på begrænsninger ved brug af chat og SMS. I en telefonsamtale for man hurtig respons, mens vi ved brug af chat og SMS først skal bruge tastaturen. Brugen af denne er langsommere end talt sprog. Hos sms er der desuden begrænsninger for mængden af informationer.

Der er på grund af inputhastigheden opstået et chat/sms sprog med forkortelser og udtryksformer, som spreder sig mellem de unge, men som indtil nu ikke har spredt sig meget i de traditionelle medier og i den offentlige kommunikation.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen